Medische psychologie

Omgaan met ziekte
Een ernstige ziekte vraagt veel van de patiënt. Het kan leiden tot het verstoren van de draagkracht/draaglast balans. Enerzijds omdat de ziekte, met angst, onzekerheid en pijn, veel van je vraagt, maar ook doordat je daadwerkelijk minder kan hebben. Je kunt minder ondernemen en minder leuke en ontspannende dingen doen, zoals sporten. Dat alles heeft ook weer invloed op je gezin, werk en vriendschapen. Soms kunnen minder verwerkte problemen uit het verleden juist nu de kop op steken, omdat je lichamelijk kwetsbaarder bent en je je kwetsbaar voelt. Het kan moeilijk zijn daarover met elkaar te praten. Het vinden van woorden om te kunnen praten, helpt om beter om te gaan met spanningen rond het ziekteproces. De BOSgroep helpt u daarbij.

Meerdere van onze psychologen hebben ook in een ziekenhuis gewerkt en hebben ervaring met “hoe het er daar aan toegaat”. Daarnaast hebben we ook wat geleerd over verschillende ziektebeelden, over bijvoorbeeld MS, schieldklierproblemen, diabetes, verschillende vormen van kanker, dementiële beelden en verschillende erfelijke aandoeningen. We zijn geen artsen, maar weten het verschil tussen een hyper en een hypo bij diabetes, weten dat MS een verschillend beloop kan hebben en weten dat er verschillende behandelingen zijn voor kanker, mede omdat er zoveel verschillende vormen zijn.

We werken samen met het IDC (Ingeborg Douwescentrum), de afdeling medische psychologie van het VUmc/Amsterdam UMC en de afdeling klinische genetica van het LUmc. We hebben ook goede contacten met de afdeling medische psychologie van het Slotervaart ziekenhuis en het OLVG West en Oost en het Spaarne Gasthuis.