Lichttherapie

Lichttherapie bij seizoensgebonden depressie
De BOSgroep biedt een bewezen effectieve behandelmethode voor mensen met seizoensgebonden depressie, namelijk lichttherapie. Deze therapie biedt uitkomst voor veel mensen die kampen met stemmingsdaling of energieverlies in de herfst of winter. In de volksmond ook wel winterdepressie, winterdip of winter blues genoemd. Heeft u deze klachten momenteel (of elke winter opnieuw), dan kunt u mogelijk profijt hebben van lichttherapie bij de BOSgroep.

Voor wie
Lichttherapie is bedoeld voor mensen die last hebben van seizoensgebonden depressies. De voornaamste klachten kunnen zijn:
• Depressieve stemming, somberheid, neerslachtigheid en nergens zin in hebben
• Vermoeidheid, geen energie hebben
• Prikkelbaarheid
• Neiging zich in zichzelf terug te trekken
• Overmatige behoefte aan slaap
• Veel (calorierijk) eten
De verschijnselen zijn vaak het hevigst in de herfst en in de winter

Test: Gevoelig voor seizoensgebonden depressie?
1. Voelt u zich momenteel rot of terneergeslagen?
2. Geniet u in de herfst en winter minder van de goede dingen van het leven dan tijdens de lente en zomer?
3. Heeft u duidelijk meer energie tijdens de lente en de zomer?
4. Heeft u vorig jaar in de winter een duidelijke terugval in uw stemming gehad?
5. Gebeuren er de komende tijd nauwelijks nog dingen waar u met plezier naar uitkijkt?
6. Heeft u in de herfst en winter duidelijk meer slaap nodig en last van slaperigheid overdag?
7. Heeft u momenteel minder controle over hoeveel u eet en heeft u extra zin om te snacken?
8. Heeft u deze dagen het gevoel dat u minder ideeën heeft en dat er weinig uit uw handen komt?

Score: 0-3 keer ja
Bij een score van drie of lager zijn herfst en winter misschien niet uw favoriete seizoenen. Toch heeft u waarschijnlijk geen seizoensgebonden depressie.

Score 4-8 keer ja
Als u een score heeft van vier of hoger, dan lijkt uw situatie sterk op die van mensen met een herfstdip of winter blues. Als de klachten ernstig zijn, dan kan sprake zijn van een seizoensgebonden depressie. Maar voor beide problemen bestaat een effectieve behandeling met licht. Wij raden u aan om het algemene aanmeldingsformulier van de BOSgroep in te vullen en daarop te vermelden dat u last heeft van seizoensgebonden depressies.

De behandeling
Lichttherapie is bij de meeste mensen met seizoensgebonden depressie een zeer effectieve behandelvorm gebleken. Het is bovendien veilig en gemakkelijk te ondergaan. Lichttherapie is een korte en intensieve therapievorm waarbij de patiënt gedurende 5 dagen per week in de ochtend maximaal 30 minuten plaatsneemt voor een lichtbron met een intensiteit van 10.000 lux. De therapieduur varieert van 1 tot 3 weken. De lichtbron produceert wit licht zonder UV straling of infrarood licht. U hoeft niet continue in de lamp te kijken en kunt een tijdschrift of boek lezen tijdens de lichttherapie.

Verwijzing en aanmelding
Bij aanmelding wordt tijdens een intakegesprek bekeken of er bezwaren zijn tegen behandeling met lichttherapie, zoals bijvoorbeeld specifieke medicijnen en/of oogklachten. Hoe eerder gestart wordt met lichttherapie, hoe beter de resultaten. Wij zorgen er dan ook voor dat snel gestart kan worden met de therapie.

Contra-indicaties van lichttherapie
De combinatie van lichttherapie met medicijnen met een fotosensitiserende werking wordt afgeraden vanwege het risico van retinaschade. Het betreft bepaalde antibiotica, hormonale zalfjes voor de huid, Lithium, Sint Janskruid, diuretica, en bepaalde antidepressiva zoals bijvoorbeeld Citalopram, Fluoxetine, Paroxetine en Venlafaxine. In deze gevallen is een lichttherapie niet geïndiceerd. Lichttherapie wordt ook ontraden bij mensen met een geschiedenis van (ernstige) oogziektes of oogaandoeningen (bijvoorbeeld als het gevolg van diabetus mellitus).

Kosten
De kosten voor deze behandeling zijn voor 5 sessies van 30 minuten:

eerste week € 75,-
tweede week € 65,-
derde week € 55,-

Aanmelding en informatie
Aanmelding voor lichttherapie verloopt via het algemene aanmeldingsformulier van de BOSgroep. Vermeld daarop dat u last heeft van seizoensgebonden depressies. Heeft u nog vragen, bel of mail dan gerust met een van onze behandelaren.

Telefoon: 020 – 358 29 23

E-mail: info@debosgroep.nl